11 Ocak 2014 Cumartesi

Takım çeliklerinin kaynağında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

- Tüm takım çelikleri, kaynak işleminden önce ön tava tabi tutularak ısıtılmalıdır. Bu husus son derece önemlidir. Hızlı ısıtma, belli bir bölgenin aşırı ısıtılması çatlamalara neden olabilir. Isıtma yavaş ve homojen olmalıdır. Komplex parçalar daha çok dikkat gerektirir.
- Bu çelikler, kimyasal kompozisyonları gereği birleştirme kaynağına elverişli değildirler. Genel uygulamanın, tamir – bakım kaynağı amaçlı yapılan dolgu kaynağı olduğu unutulmamalıdır.
- Takım çeliğinin cinsi, çalışma şartları tespit edilmeli, tamir kaynağından beklenen sertlik, aşınma direnci gibi mekanik özellikler iyi bilinmelidir. Bu özellikler doğrultusunda uygun kaynak ilave metalleri kullanılmalıdır.
- Takım çeliklerinin kaynağında ısı girdisi düşük yöntemleri tercih ediniz. Mümkünse lazer kaynağı tercih edilmeli, değilse başta Tig kaynağı olmak üzere elektrik ark kaynağı ile tamirat gerçekleştirilebilir. Elektrik ark kaynağında imkanlar dahilinde en düşük çaplı elektrod kullanılmalıdır. Mig kaynağı, amperi kontrol altında tutabildiğiniz yeni nesil yüksek teknoloji kaynak makinalar ile yapılabilir. Oksi-asetilen kaynağı tavsiye edilmez.
- Kaynak esnasında, kaynağın mümkün olduğu en düşük amper değeri ile işlem gerçekleşmelidir.
- Krater oluşumundan kaçınılmalıdır.
- Şartlar izin veriyorsa; su verilerek sertleştirilmiş çelikler hariç, tampon kaynağı olarak 312 kalite kaynak ilave metali kullanılması faydalıdır. Tamponda tek paso yeterlidir.
- Su ile sertleştirilmiş çeliklerde tampon kaynağı olarak düşük alaşımlı bazik elektrodlar kullanılabilir. E9018, E11018 vb.
- Kaynak yapılacak yüzeyler temiz olmalıdır. Yağ, kir gibi empüriteler kaynak bölgesinden uzaklaştırılmalıdır.
- Kaynak yapılacak yüzeylerde çatlak olup olmadığı, penetrant sıvı testi ile kaynak öncesinde tespit edilmelidir. Çatlak temizlenmeden kaynak yapılmamalıdır.
- Kaynak sonrasında keskin kenar ve köşelerin oluşumuna izin verilmemelidir.
- Ön tav, kaynak esnasında ve sonrasında oluşabilecek iç gerilmeleri minimuma indirir. Ön tav soğuma hızını düşürerek; distorsiyon ve çatlamaya karşı hassasiyetin azalmasını sağlar.
- Önceden sertleştirilmiş çeliklerde temper sıcaklığı aşılmamalıdır.
- Sertleştirilmiş çeliklerde kalınlık 25 mm in üzerinde ise 150-200 C ön ısıtma yapılmalıdır.

Hiç yorum yok: